H. van Wijnen - Since 1864

Waar het allemaal begon

Al lang voordat de geschiedenis werd geregistreerd, waren mensen van alle culturen en over de hele wereld afhankelijk van het lang kunnen bewaren van gezouten en gerookte vis- en vleesproducten. 

Vlees en vis zijn bederfelijk en kunnen maar een paar dagen houdbaar blijven. Onze voorvaderen moesten daarom een manier vinden om hun voedsel te conserveren. Bevolkingsgroepen die dicht bij de kust woonden hadden geluk of waren slim genoeg om te ontdekken dat zij zout konden produceren door zeewater te laten verdampen. Dit zout verzamelden ze om niet alleen hun eten meer smaak te geven maar ook om de houdbaarheid te verlengen. Toen ze dit ontdekten begonnen mensen hun vis en vlees in zout in te pakken. Door het te laten drogen en het te bewaren in een pekeloplossing konden ze het veilig bewaren zodat ze het weken of zelfs maanden later konden opeten.

Deze zoutmethode werd de eerste methode om voedsel te bewaren. Het eerste bekende verhaal hierover stond beschreven in de annalen van een Romeinse staatsman, Marcus Porcius Cato the Elder, gevonden 200 jaar voor Christus.

Verschillend gerookt en gezouten voedsel werd gebruikt om de mensen door de strenge winter te helpen. In de eeuwen die volgden werd met zout behandelde vis steeds meer een manier om voedsel te bewaren. In de Middeleeuwen, een tijd waarin men sterk spiritueel en bijgelovig was, werden zelfs mystieke kwaliteiten aan de vis toegedicht en geloofden velen in de vis als afrodisiacum.

Vandaag de dag staat roken en zouten nog steeds aan het fundament van houdbaarheid maar ook om de structuur en de smaak te bevorderen.

Zoals u waarschijnlijk weet, zaten de Nederlandse rivieren vol met Atlantische zalm. Rond het jaar 1700, startte de familie Van Wijnen hun activiteiten kleinschalig met drie kleine vissersboten. Het vissen, handelen en het roken van de gevangen zalm, is het begin geweest van een bedrijf dat later tot één van Europa’s oudste en meest prestigieuze rookhuizen zou uitgroeien.

Schijnbaar deed de familie van Wijnen haar werk heel goed want in 1740 kregen zij het alleenrecht om te vissen in de rivieren Lek & IJssel. Deze visrechten werden gegeven door de Hertog van Nassau Le Lec.

Een kleine 150 jaar later had de jonge Hendrick van Wijnen een ambitieus plan om een rokerij te openen. Hij maakte een - voor in die tijd - grote sprong in het diepe en verhuurde de visrechten aan derden. De rokerij werd de trots van het Kralingseveer. Sinds de start van Hendrick 150 jaar geleden, staat nu de vijfde generatie nakomelingen aan het roer. Zij geven leiding aan een ultramodern, internationaal opererend bedrijf dat H. van Wijnen is geworden.

Een ding is in de loop der eeuwen niet veranderd: H. van Wijnen’s Taste & Tradition. Wij zijn er trots op deel uit te maken van zo’n rijke geschiedenis en zijn er zeker van dat de moderne faciliteiten en de verkoop van onze producten op vier continenten, de droom die Hendrick ooit had, ver voorbij is gegaan.